12 Temmuz 2014 Cumartesi

Oyunu Kurallarına Göre Oynamak

Aslında basittir futbol. Hepimizinde meşin yuvarlağa vurmuşluğumuz vardır elbette. Kimimiz mahalle maçında, kimimi yoldan geçerken alman oynayan oynayan çocukların yola kaçan topuna vururken, kimimiz ise her hafta halısahada.

Lakin deginmek isteyecegim şey biraz farklı olacak. Saha dışında dönen kurallardan (!) bahsedicem. Hani şu insan eli ile yapılan ama insana değil zavallı kesime hitap eden, endüstriyel futbolun patronu olan kesime hizmet eden kurallardan.

Futbol deyince akla artık para gelmekte. Kim ne derse desin olayın boyutu artık çok ama çok değişti. Önceden sevgi ve saygı çerçevesi içinde dostlukla halledilen işler şuan da menfaat ve çıkar sağlamaktan öteye gidememekte. Yapılan sözleşme bedelleri, ödenen bonservis rakamları, menajerlerin aldığı paralar, kluplerin marka değerleri artık tavan yada taban olarak ikiye ayrılmış durumda ve ne yazık ki bunun bi ortası kalmadı.

Bugün bile gördüğümüz Barcelona takımının Luis Suarez transferi için sadece bonservis miktarı ile Liverpool takımına ödediği rakam tam 81 milyon dolar. Keza geçen sezon Gareth Bale transferi için Real Madrid takımı tam 100 milyon dolar ödemişti. Bu örnekleri istersek uzun uzun çoğaltabiliriz.

Değinmek istediğim nokta şu, Futbolun saha dışı kuralları kime hizmet etmekte ? Futbolun gercek emektarları kimler ? Bu iş neden bu derece çığırından çıkmış vaziyette ilerlemekte ? Neden kimse dur demiyor bu gidişe ?

Soruları uzatmak evet mümkün, hemde sayfalarca. Cevapları da bi o kadar basit. Oyunu kurallarına göre oynamak evet bu gerçekten şuan tamda yapılan şey. Paranın açtığı kara delikte insanlığımızla birlikte yavaş yavaş degerlerimizide kaybediyoruz. Futbolun güzellikleri, tribunlerin o insanın içini ısıtan sıcak ortamı bitmek üzere. Markalaşma kavramı altında klupler artık neye hizmet ettiğini, bu işin aslında kimler için var olduğunu unutmuş durumda. Paraya hizmet ederek, adeta şeytanın avukatlığına soyunarak, zaten tıkanmaya müsait olan Futbol Yolunu artık tamamen kapatmıştırlar. Bizlerde figuranlar olarak kendi kendimize formamızla yatıp futbol topumuz ile kalkmaktayız.

Herseyin daha güzele daha onurlu ve yaşanılası bir düzene oturtulması için artık saha dışında yapılan kuralların bozularak, saha içine hizmet çabasına girilmesi gerekmektedir. Yoksa futbol, tarihin tozlu sayfalarından okuyacağımız ve dedelerimizden babalarımızdan duyduklarımızı ve bizlerin birazcıkta olsa gördüğümüz şekilde anlatacağımız bir masal olarak kalacaktır futbol..

Futbolu bitirmeyelim, lütfen futbolu kurallarına göre oynayalım.. Ve;


Endustriyel Futbola hayır !



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder